Toppmeny

fjeld1 (33K)

Vi banker på hos:

Trollfar Fjeld

Han er far til trollene innerst i Eventyrveien og har skåret ut sin egen postmann i tre. Helge Fjeld er født og oppvokst på Myrvold og har satt sine spor rundt i bygda både som treskjærer og billedkunstner.

   - Jeg ble født på Myrvoll på den andre siden av jernbanen, forteller han.
   - For å komme til skolen måtte vi gjennom skogen og over Skjervenjordet. På vinteren var det bekmørkt og det fantes ingen ordentlig vei. Som lommelykt brukte vi gamle blikkbokser som vi boret hull i og trædde et talglys gjennom.

Middelskolen var på Kolbotn og heller ikke her var det lett å komme frem. Om vinteren var det skøyter og ski, om sommeren var det å gå.

   - Vi gikk gjerne på skinnegangen. Det var ikke lov og jeg husker godt redselen da vi ble tatt på fersken av en vakt på dresin.

Han ler godt og gnir hendene langs armlenene.

   - Så holdt vi oss sunne og friske. Jeg var ikke borte fra skolen en eneste dag!

I 1932 trådte han inn i Myrvoll speiderne og siden 1948 var han leder i 25 år.

   - Men man slutter jo aldri, sier han og smiler lurt. Er det noe de skal ha lagd…

Myrvoll merke lagde han for tre år siden, noe som føyer seg inn i den store samlingen treskjærerarbeid og malerier, signert "H.F."

fjeld3 (10K)
fjeld4 (29K)
fjeld5 (23K)

 

 

Huset i Eventyrveien bærer tydelig spor etter kunstneren både ute og inne og ved innkjørselen står en gruppe trollfigurer som stadig får velboerne til å stoppe opp!

   - Det begynte med et stort bjerketre som var kløyvd i to. Jeg så straks at det var et par bein som trengte sko og et par ski. Slik ble den første trollfiguren født og siden har det stadig kommet flere. Han viser fornøyd frem trollfar med troll ungen på skuldrene. - Her er modellen lagd i modeleringsleire størrelse en til ti, forklarer han. - Jeg måtte ha noe å se etter. Materialet fikk jeg fra naboen som hadde hogd ned en diger gran.

Han ble bokkunstner og grafiker av yrke men lærte kunsten å jobbe med tre fra sin bestefar som liten gutt. - Jeg har alltid holdt på med tollerkniven. Etter hvert har jeg tatt diverse kurser og lest litt på si. Med årene har det blitt en stor samling, forsikrer 85 åringen som i hele sitt liv har hentet inspirasjon ved å dyrke friluftslivets gleder og er belønnet med gullmerket i orientering gjennom Skautraveren .

 

fjeld2 (12K)

"Her er modellen lagd i modeleringsleire størrelse en til ti"

 

 

morgenstund (7K)
mor_og_sonn (11K)
gult (10K)


Disse tre bildene er tatt av Magnus Henrichsen.
Spørsmål til Nordre Greverud Vel?, se kontakt-siden. Tekniske feil meldes til webmaster.